Tifokulttuuri Hämptoniin – kausi 2012-2013

3.7.2013

Hämeenlinnalaiselle kannattajakulttuurille kausi 2012-2013 oli merkittävä muutoksen aika G-kulman yhtenäistymisen myötä. Iso osa muutoksessa oli ”modernin” kannatuskulttuurin mukana Rinkelinmäelle tullut tifokulttuuri.

Kausi 2012-2013 on kotiotteluiden osalta alkamassa muutaman tunnin kuluttua. Samalla G-kulman porukka pitää palaveriaan ja saa kuulla huhun, jonka mukaan jääkiekkouransa lopettaneen HPK-ikoni Jyrki Louhen pelipaita oltaisiin nostamassa Rinkelinmäen jäähallin kattoon. Kyseessä ei ehkä ollut taitavin pelaaja, mutta kuitenkin pelaaja, joka tulee helposti mieleen, kun muistellaan HPK:n suurimpia menestysvuosia 2000-luvulla. G-kulman historian ensimmäisen tifon aihe on selvä; Jyrki Louhi.

Kokemuksen ja ajan vähyyden puitteissa ensimmäistä tifoa ei varsinaisesti tehty itse. Kuva oli kyllä Kulman aktiivin tekemä, mutta itse tifolakana oli painatettu paikallisella toimijalla. Överistä (overhead-tifo, eli päiden yläpuolelle levitettävä lakana) tuli kyllä hieno, mutta siinä eivät näkyneet omat kädenjäljet eivätkä työtunnit. G-kulman muualla teetetyt tifot jäivät tähän.

Jyrki Louhi "Tää on kirjakamaa" © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Jyrki Louhi ”Tää on kirjakamaa” © Pekka Rautiainen – www.illcommunications.fi

Kauden 2012-2013 tifoilut liittyivät playoffeissa nähtyä mosaiikkia lukuunottamatta kaikki yksittäisiin pelaajiin. NHL:n työsulku oli päällä, ja sen mahdollinen loppumisajankohta oli hyvin epäselvä. Sunnuntaiaamuna, 4. päivä marraskuuta kaikki Kerhon kannattajat saivat mieluisan uutisen; oranssin sydämen omaava Antti Miettinen on liittynyt HPK:n vahvuuteen työsulun ajaksi. Maailmaa nähnyt HPK-kasvatti ansaitsi ehdottomasti jonkinlaisen tervetulotoivotuksen. Nopealla varoitusajalla pari Kulman aktiivia väsäsivät rekvisiitat kasaan, ja odotus Mietsun debyyttiottelua kohtaan alkoi nousta.

Meidän Antti © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Meidän Antti © Pekka Rautiainen – www.illcommunications.fi

Kului useampi kuukausi, kunnes oli jälleen aika ryhtyä tekemään seuraavaa katsomotaidetta. HPK-konkari, Marko Tuulola pelasi 900. ottelun SM-liigassa. Kyseessä oli upea saavutus, jota ”Kulman Pojat” halusivat kunnioittaa. Nyt kyseessä oli varsinaisesti ensimmäinen kunnolla itse tehty överi. Työtunteja kului muutamalla kannattajalla paljon, niin suunnitteluun, hahmoitteluun kuin itse toteuttamiseenkin. Oman vaikeutensa toi se, että käytössä ei ollut mitään piirtoheitintä tai vastaavaa, joka olisi auttanut paljon varsinkin naaman piirtämisessä. Onneksi tuo onnistui mallikkaasti myös vapaalla kädellä.

Tuulola ja 900 syytä jatkaa © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Tuulola ja 900 syytä jatkaa © Pekka Rautiainen – www.illcommunications.fi

Pari viikkoa edellisestä, ja olikin yht’äkkiä Playoff time! Kahden vuoden tauon (en laske sääläreitä mukaan) jälkeen vihdoin aidot ja oikeat pleijarit, joiden odotus sai vielä lisäboostin, kun Kerho kävi voittamassa runkosarjan viimeisessä ottelussa Jokerit surullisenkuuluisalla Hartwall-areenalla. Mosaiikkipaperit toki tilattiin jo aikaisemmin, mutta nyt niiden käytön ajankohta selvisi; 21.3.2013, 2. puolivälieräottelu JYPiä vastaan, ja ensimmäinen kotiottelu playoffeissa. Jälleen iso urakka, kysymysmerkkejä ilmassa lähinnä siitä, miten istumakatsomolaiset lähtevät uudenlaiseen tempaukseen mukaan. Tifossa yhdistyi siis perinteinen overhead-lakana, ja mosaiikkipaperit, jotka muodostivat pääkatsomoon kuvion ”2013”.

Oranssi kevät © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Oranssi kevät
© Pekka Rautiainen – www.illcommunications.fi

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen kausi tifojen näkökulmasta oli harjoittelua ja tutustumista katsomotaiteeseen. Kaksi viimeisintä, porukalla tehtyä överiä olivat ainakin tämän tekstin kirjoittajan silmistä katsoen onnistuneita, joissa oli vain pieniä kokemattomuusvirheitä. Lähes koko hallin täyttänyt mosaiikki jäi hieman vajanaiseksi; kaikkia istumapaikkoja ei saatu myytyä, joten kuvio ei muodostunut täysin selkeäksi. Kuitenkin paikalla olleet ihmiset olivat tifossa mukana pääosin mainiosti, siitä suuri kiitos istumakatsomolaisille!

Eiköhän ensi kaudella kuitenkin tifoilla kahta kauheammin…

Takaisin
Copyright @ HPK Kannattajat ry, 2024